Vallfärd till Ölands skördefest då det bjuds på kultur och magisk stämning

Öland är den där typiska sommarön, som lever upp i total eufori från Juni till Augusti, men som är helt jävla stendöd resten av året – förutom en helg! Denna helg, i månadsskiftet mellan September och Oktober, är nämligen då den årliga skördefesten äger rum, och ön får åter liv i några dagar.

motorsågskonst

Det låter kanske inte så stort som det faktiskt är, men de som varit på Öland förut vet hur magisk denna ö är, och människor från hela Sverige vallfärdar över bron för just detta höstiga event.

Eriksöre bygata

För tjugonde året i rad har hela Öland, från Byxelkrok i norr till Ottenby i söder, engagerat sig i skördefesten. Och tro inte att det bara handlar om pumpor i alla dess former och färger! Icke! Förutom egenodlade grönsaker från alla öns gårdar finns där även pittoreska gårdsbutiker, mysiga fik och restauranger öppna speciellt för denna helg, vackra utställningar, härliga marknader, och kreativa och spännande konstnätter. Visst anordnas såklart pumpatävlingar i kategorierna största, finaste och konstigaste pumpa, men Ölands skördefest handlar om så mycket mer än så.

konst på Ölands Skördefest

Vår visit på detta års skördefest började i Eriksöre, några kilometer söder om Ölandsbron. Denna lilla by är verkligen den ultimata platsen att besöka om du vill uppleva lite av allt som har med skördefesten att göra. Bygatan på sina 200 meter blir under denna helg fullproppad med marknadsstånd, mat, utställningar, uppvisningar och musik – en perfekt kombination!

ölands skördefest rapsolja

Vandra omkring och smaka på lokala ostar och oljor gjorda på öns raps, kika på konst i alla dess former – från glassmycken till målade takpannor, och bara njut av den mysiga atmosfären.

När solen började gå ner körde vi vidare söderut och förundrades av den vackraste solnedgången vi sett på länge! Vi stannade till vid en av Ölands klassiska väderkvarnar som överblickade Kalmar sund, och blev helt jävla förälskade i denna magiska värld.

öländsk solnedgång

Lagom tills det blivit mörkt nådde vi Norrgården i Ventlinge som ligger ännu lite längre söderut. Denna gård är känd för sin stora löktavla som skapas i en ny version varje år. Detta årets motiv av röda och gula lökar, samt purjolök, föreställde en ensam stuga på en åker som badade i skenet från en solnedgång.

Ventlinge löktavla

En annan, väldigt rolig attraktion i Ventlinge är den stora majslabyrinten. Gå inte in här om du har ont om tid! Fältet är gigantiskt, och här finns många gångar att gå vilse i. Labyrinten har varje år ett tema, och när man irrar runt och försöker hitta vägen blir man road av små komiska figurer och nedskrivna historier.

höstpumpor

 

En reaktion till “Vallfärd till Ölands skördefest då det bjuds på kultur och magisk stämning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.