Vad händer med svenskar i Storbritannien om landet lämnar EU?

Att Storbritannien eventuellt skulle lämna EU har varit på tal i ett par år nu, och om en månad ska landet rösta om ifall de ska vara kvar i EU eller inte. Detta har fått många utlandssvenskar, och folk från andra EU-länder, att rusa till myndigheterna för att ansöka om brittiskt medborgarskap av rädsla för att bli utkastade ur landet.

Det hela började med massinvandringen för några år sedan. Det Storbritannien helst av allt vill är att ha kontroll över sin landsgräns, och de vill kunna handplocka vilka invandrare de ska ta in. Detta skulle betyda att invandrare från rikare länder så som Frankrike och Tyskland skulle ha förtur, medan folk från länder som Rumänien troligen skulle få avslag.

ett sprucket EU

Premiärministern vill egentligen inte gå ur EU, och hans kampanj är för att stanna kvar. Det han vill är att Storbritannien ska få ett bättre avtal med EU, och att landet ska få en högre status inom EU än de andra länderna som är medlemmar. Förhandlingarna handlar om mer kontrollerad invandring, rätten att utvisa misstänkta terrorister, att behålla pundet som valuta, att betala lägre bidrag till icke-medborgare, samt bättre handel med Europa och resten av världen.

Men vad betyder detta för EU-medborgare som har slagit sig ner och har ett liv i Storbritannien? Just nu bor det ca 1,7 miljoner EU-medlemmar som ej är brittiska i Storbritannien, och ca 80% av dessa är arbetande. I vilket fall som helst, vare sig Storbritannien stannar kvar i EU eller inte, så ser det ut som om vi kommer få det svårare. Blir vi arbetslösa så kommer det vara svårare att ansöka om bidrag, och de kommer dessutom vara lägre. Detsamma gäller för barnbidrag.

vintage titanic poster

Inget kommer hända över en natt eller ens under första året om Storbritannien väljer att lämna EU. Vi vet inte exakt vad som kommer hända, utan allt är bara spekulationer, men det är troligt att vi kommer förlora rätten att bo och jobba i landet som vi vill. Vi kommer säkerligen även behöva ansöka om visum. Det finns dessutom spekulationer om att man måste ha bott och jobbat i Storbritannien i ett visst antal år för att få stanna, och att man måste tjäna mer än en viss summa. Jag har hört ryktas om £35,000 om året, vilket i de mindre städerna räknas som en ganska hög lön som kan vara svår att nå i ett vanligt jobb. Är det dags att utvandra hemåt igen?

För tillfället så måste man ha bott i Storbritannien i 6 år för att bli brittisk medborgare. Man kan ansöka om ett permanent uppehållstillstånd efter 5 år, och när man fått det så måste man vänta i ännu ett år för att ansöka om medborgarskap och då få ett brittiskt pass. Detta är tyvärr en väldigt dyr process som även kräver att man gör ett prov i språk och historia.

Allt vi kan göra nu är att vänta och se vad som händer i folkomröstningen i slutet av juni.

brittiskt medlemsskap för EU medborgare

En reaktion till “Vad händer med svenskar i Storbritannien om landet lämnar EU?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.