Svindlande klättring i Jamaicas vattenfall

En resa jag ofta tänker tillbaka till är våra två veckor i Jamaica. Det kanske först låter som en vanlig solsemester när jag pratar om den, men det var det verkligen inte! Jamaica har extremt mycket att erbjuda när det gäller aktiviteter och dagsutflykter, och vi såg verkligen till att göra allt. Vi gjorde denna semester till en riktig äventyrsresa, och en av upplevelserna var att klättra i vattenfall i Jamaicas djungel.

Vi besökte och klättrade i två olika vattenfall i Jamaicas floder – YS Falls som låg mitt i djupaste djungeln, och Dunn’s River Falls som låg vid norra kusten. De var båda väldigt olika, och jag är glad att vi passade på att besöka våda två.

YS Falls Jamaica

Vi började med YS Falls som var det lättaste av de två vattenfallen att klättra upp för. Här fick man gå två och två med en guide som visade exakt vart man kunde sätta fötterna och ta nästa steg, för man såg verkligen ingenting i det grumliga vattnet. Jag var så himla imponerad av guiden som kände till varenda liten sten så väl. Han tog oss fram och tillbaka i zickzack-rörelser eftersom man inte kan klättra rakt upp, och på vissa ställen fick han oss även att göra olika utmaningar som att stå mitt i ett av vattenfallen och känna styrkan av vattnet – ett litet test för att se hur länge man orkade stå emot och stå kvar. När han sa till oss att hoppa trodde jag att han var galen! Hela vägen upp hade det varit ganska grunt, och hoppet han sa till oss att göra var rätt så högt. Jag var först lite skraj för att skada mig, men när man tänkte tillbaka på färden upp och hur väl han kände till fallen så var det bara att lita på honom och ta ett kliv ut – och visst hade han rätt!

Jamaica vattenfall

Samma sak gällde med ett rephopp vi gjorde med en annan guide efteråt. Det var ett hopp på säkert 4 meter, och man var tvungen att släppa taget om repet exakt när han skrek till en att man skulle göra det. Snacka om adrenalinkick!

Dunns River Falls

Dunn’s River Falls som låg vid norra kusten var ett helt annat slags vattenfall som mynnade ut direkt i havet. Det var bra mycket brantare än YS Falls, och här fick man gå 10-15 stycken på led med endast en guide. Det var svårt att hitta vart man kunde kliva, och behövde man hjälp så var det enda man kunde göra att ta tag i handen på människan framför en. Säkerthetslinor var det inte tal om! Det enda dom bett oss att förbereda innan var att skaffa ett par gummiskor så att vi inte skulle halka… för det hjälper ju verkligen mot skador om man trillar ner!! Men är man en lite mild äventyrsjunkie som jag så var dessa två utflykter perfekta. Det var en minst sagt en utmaning, men det var två av de mest spännande dagarna i mitt liv!

En reaktion till “Svindlande klättring i Jamaicas vattenfall

  • 29 april, 2017 kl. 12:04
    Permalink

    Är nyfiken på Jamaica. Ser verkligen härligt ut, och lite läskigt när man läser om adrenalinkickarna. Blir dock osäker om det funkar att gå där med vår två-åring? /Pernilla

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.