Musiklegender får nytt liv i världens sandigaste konstutställning

Besöker du Algarve i Portugal under högsäsongen och vill ha en kulturell paus från solstolen, sangrian och de turisttäta kuststäderna så kan jag varmt rekommendera en liten tripp till sandskulptursfestivalen Fiesa.

Men tro inte att det är några sketna små sandslott a la femåriga strandgäster vi snackar om här! Fiesa, som ligger ca 15 minuters bilfärd från Albufeira, är den största utställningen av sandskulpturer som någonsin byggts i hela världen.

Utställningen har hållts årligen sedan 2003, och varje år blir den större och större, samtidigt som den ändrar tema. Årets sandskulpturer har temat musik, och utställningen är öppen mellan 10 Mars och 30 Oktober.

Fiesa Sand City Portugal Bob Marley

Utav 40 ton sand har konstnärer från hela världen skapat extremt imponerande och detaljerade skulpturer som är upp till 12 meter höga. Endel är väldigt verklighetstrogna, medan andra är konstruerade från en mer fantasifull synvinkel. Där finns rockstjärnor så som Bono och AC/DC, legender så som Elvis Presley och Bob Marley, samt oförglömliga brudar med rejäla pipor som till exempel Amy Winehouse, Beyoncé, Janis Joplin och Tina Turner. The King of Rock’n’Roll, Elvis, hade dock tappat näsan just denna dag, men med skulpturernas dagliga underhållning så är jag säker på att han har fått tillbaka den nu.

Fiesa Sand City Portugal Broadway

Men det är inte bara kända artister det handlar om. Denna sandskulptursutställning inkluderar även typiska musikstilar med allt som ingår när det gäller instrument, utstyrslar och dansstilar, historisk och religös musik, musik från barnfilmer, klassiska musikaler från Broadway, samt kulturell musik från olika delar av världen.

Att gå runt i Fiesa Sand City kändes lite som att vara Alice i Underlandet. Det var så himla overkligt på något vis, och så mycket att ta in på en gång. Inte trodde jag att sand kunde vara så fascinerande! Här nedanför står jag framför sångaren Bono från U2 för att ni ska få en uppfattning av hur stora skulpturerna är.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Eftersom det är sand det handlar om så är det bäst att gå och se utställningen på seneftermiddagen eller fram emot skymningen. Varför? Vit sand i kombination med medelhavets starka sol är inget vidare under dagen – då blir du bara bländad! Du får ett mycket mjukare ljus med mer kontraster senare på dagen., plus att utställningen blir upplyst av härligt färgade lampor när den portugisiska solen väl gått ner.

Jag känner att ord inte gör Fiesa med dess sandskulpturer rättvisa, så nedan kan ni se ett urval av de foton jag tog under kvällens gång. Vilken skulptur är din favorit?

Fiesa Sand City Portugal Janis Joplin

Fiesa Sand City Portugal Elvis Presley

Fiesa Sand City Portugal

Fiesa Sand City Portugal

Fiesa Sand City Portugal

Fiesa Sand City Portugal

Fiesa Sand City Portugal

Fiesa Sand City Portugal Bono U2

Fiesa Sand City Portugal Freddie Mercury

Fiesa Sand City Portugal Amy Winehouse

Fiesa Sand City Portugal Lady Gaga

Fiesa Sand City Portugal

Champagnefrukost blogg

Fiesa Sand City Portugal

Saker att göra i Potrugal

Saker att göra i Algarve

Fiesa Sand City Portugal Amy Winehouse

En reaktion till “Musiklegender får nytt liv i världens sandigaste konstutställning

  • 13 september, 2016 kl. 06:23
    Permalink

    Imponerande att man kan bygga sånt här… i sand! Har sett en del sandutställningar utomlands, men denna var lite extra må jag säga!

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.