Minnena av en kryssning som förändrade mitt liv

I September för exakt 11 år sedan tog jag mitt pick och pack och flyttade över till England för första gången. 11 år sedan! Det känns väldigt overkligt. Min bästa vän hade redan bott där i ett år och pluggade på universitet, och jag fick för mig att flytta över när hon skulle börja sitt andra år, men hade ingen aning om vad jag skulle göra på denna ö i havet. Jag visste inte om jag skulle stanna i 2 veckor eller två månader. Kanske till och med längre? Skulle jag hitta något jobb? Många tankar snurrade i huvudet medan jag packade min väska och tog mig till Göteborg som första anhalt. Vi skulle nämligen inte flyga över till England, utan vi skulle ta en kryssningsfärja med DFDS.

Min vän, som ju hade flyttat över till England på riktigt, hade 2 stora resväskor och en gitarr, så hon hade bestämt att det var bättre och billigare att ta båten över. Visst, det skulle ju ta 25 timmar från Göteborg till Newcastle, men vad gjorde det när man hade egen hytt och det ingick middag och underhållning?

Oslo hamn

Jag har många roliga minnen från vår lilla kryssning. Jag var så spänd på mitt nya liv som skulle börja när vi klev i land, och fick ständigt små glad-ryck a la Ronja Rövardotters vårskrik för att jag var så ivrig. Ett roligt minne vi brukar skämta om är att jag lämnat mitt DNA i Norge även om jag inte har satt min fot i landet. Vi stod på övre däck när färjan kryssade in i Oslos hamn för att plocka upp fler passagerare, och eftersom vi inte fick gå av båten så spottade jag ut mitt tuggummi på Norge. Humorn man hade som 20-åring…

Min vistelse i England den gången varade i 6 månader, men jag föll verkligen pladask för landet, och fick minst sagt mersmak. 3 år senare flyttade jag tillbaka igen, men den gången stannade jag i hela 7 år, och byggde upp en karriär inom marknadsföring.

Både jag och min vän som studerade i Leeds har nyligen flyttat tillbaka till Sverige igen. Vi var på en somrig kvällspicknick vid Nacka Strand häromveckan när en kryssningsfärja tutade förbi, och många minnen flög igenom huvudet på mig. Det måste det ha gjort för henne också, för hon utbrast plötsligt ”Vi borde åka på en booze cruise!” Redan dagen efter knappade jag in mig på DFDS hemsida, och vem vet – kanske får det bli en mysig liten minikryssning någon helg nu i höst för att återuppleva våra gamla minnen.

nacka klippor utsikt

Spara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.