Masada är en israelisk historia om tapperhet och martyrskap

Om jag säger Israel, vad tänker du på då? Jesus och Bibeln? Antagligen. Jerusalem är det största centret för både judar, muslimer och kristna, så då blir det ganska naturligt att de flesta sevärdigheter i den delen av landet har något med religion att göra. Jag är inte troende, men jag tycker historia är extremt intressant, och uppskattar verkligen en bra utflykt.

masada israel

När vi besökte Israel i Oktober förra året så passade vi på att åka och se Masada som ligger mitt i södra Israels öken. Jag hade inte hört talas om denna forntida fästning innan, men blev glatt överraskad när vi kom dit. Masada ligger på en 400 meter hög bergsplatå med tvärbranta sidor, och fungerade historiskt som en skyddsborg för judarna i upproret mot romarriket. Det var kung Herodes som lät bygga upp Masada ca år 30 f.Kr, och den mest imponerade delen av fästningen var hans norra palats som byggts på tre klippavsatser med utsikt över Döda Havet.

masada utsikt

Att stå på toppen av Masadaplatån kändes nästan overkligt. Det var ett underligt dis över öknen och Döda Havet som ligger precis nedanför, som jag antar beror på all sand och salt, och även på grund av att Döda Havet ligger drygt 400 meter under havsytan. Horisonten syntes knappt, utan allt kändes suddigt i detta konstiga ljus. Men vilken utsikt ändå! Om du tittar noga så ser du några berg precis på andra sidan havet, och det är Jordanien.

döda havet

Även om Masada byggts som ett skydd så ville Kung Herodes ändå leva i lyx, och därför installerades judiska rituella reningsbad. Utanför palatset fanns även badhus i romersk stil med vackra väggdekorationer och ett färgrikt mosaikgolv. Resterna av badhusen finns kvar än idag, och man har till och med lyckats restaurera delar av de fina väggmålningarna.

masada döda havet

Man har lyckats restaurera mycket av lämningarna efter Masada, och detta har man huvudsakligen gjort för att hedra platsen och dess heroiska invånare. När romarna till slut lyckades inta fästningen år 72 så valde de 960 judiska invånarna att begå massjälvmord hellre än att bli tagna av romarna. Denna historiska berättelse är verkligen som en saga om tapperhet och martyrskap, och på grund av detta så ses Masada numera som en symbol för det judiska motståndet.

En reaktion till “Masada är en israelisk historia om tapperhet och martyrskap

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.