Kärlek, solidaritet och medvetenhet på Öland Roots

Om jag säger Reggae, vad tänker du då? Antagligen på den tropiska ön Jamaica, och absolut inte på den mindre tropiska ön Öland… Men det är här den snabbt växande festivalen Öland Roots äger rum varje år i Juli, och här gungar det verkligen av reggae, dancehall och annan musik inspirerad av de Karibiska öarna. Det är en liten festival som påstår sig vara Sveriges mysigaste, och det kan jag verkligen hålla med om!

Öland Roots brygga

I år var det fjortonde året i rad som Öland Roots slog upp portarna, och ända från första året har festivalen setts som en liten fristad dit man tillsammans kan fly bort från samhällets krav och orättvisa strukturer. Besökarna tror på en gemenskap fylld av kärlek, solidaritet och medvetenhet, de kan vara sig själva, och accepterar andra precis som de är. Lite hippie-stil helt enkelt, men det är väl så livet ska vara – att man inte dras med i något man inte håller med om bara för att någon politiker säger så.

Ken Ring på Öland Roots

Och på tal om att vara sig själv och acceptera andra så beblandar sig artisterna som spelar på festivalen med gästerna, vilket var himla härligt att se. Rapparen Ken Ring stod och borstade tänderna en morgon med alla oss andra, och gled runt på festivalområdet och serverade kaffe medan han pratade med fans som om de vore gamla polare.

Kottar

Förutom den härliga stämningen så är även festivalens dekorationer något som verkligen måste ses. Det är snygga och professionella graffiti-målningar blandat med handgjorda kreationer i tyg och garn, och du hittar även dekorationer i naturmaterial så som kottar.

All mat som serveras på festivalen är vegansk enligt Rastafarins diet, och det finns en himla massa att välja mellan. Vad sägs om en spicy pizza med pulled oumph? Eller en Jamaikansk gryta med ris? Allt var verkligen supergott, och jag var mäkta imponerad.

Festivalmode

Och nu till det som icke-Reggaefans har fördomar om; nej, det är ingen jävla knarkarfestival! Jag har varit på ett antal festivaler och konserter både i Sverige och utomlands där man ser folk som går på både det ena och det andra i drogväg, och jag måste säga att detta var den lugnaste och härligaste festivalen jag någonsin varit på. Det var skönt gung, sjukt bra ljud med en riktigt fet bas som gick rakt in i hjärtat, och det var verkligen bara så mycket kärlek och respekt överallt.

Från genuina reggaeband som tagit sig till kalla Sverige ända från Kingston i Jamaica så som legendariska Toots & The Maytals, till svenska dancehall-artister som Syster Sol och Kapten Röd… Jag säger bara wow! PEACE!

Kapten Röd på Öland Roots

Spara

En reaktion till “Kärlek, solidaritet och medvetenhet på Öland Roots

 • 20 november, 2017 kl. 11:29
  Permalink

  Så himla kul att du uppskattar vår härliga festival! Hoppas vi ses igen till sommarn!
  Ville påpeka att det finns flera anledningar till den veganska maten, främst är det faktiskt för att minska vår klimatpåverkan då det gäller transporter och köttindustrin. Vi odlar ju till exempel våra egna ekologiska grönsaker på Öland, hur fett är inte det liksom!

  Ha det bäst

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.