Hur man hittar boende i Storbritannien

Så, du har bestämt dig för att testa lyckan på ön i havet som är Storbritannien, men vart ska du bo?
Ska du hyra egen lägenhet, eller dela ett hus med en eller flera andra?

Vi svenskar har så himla olika vanor när det gäller boende jämfört med engelsmän. I Sverige bor man oftast i egen lägenhet, eller delar med sin partner. Hus bor man i när det är dags att slå sig till ro och kanske skaffa familj! Men inte i England!

På ön i havet är husen ihoptryckta som sardiner i en sardinburk. Det är radhus, radhus, radhus… gata upp och gata ner. Det var sådana hus som byggdes snabbt och billigt efter kriget, och som nu symboliserar detta land.

engelska radhus

Ett radhus kan ha från 2 till säkert 10 sovrum, och det vanligaste är att man delar ett hus av detta slag med andra människor. Man liksom betalar sin egen hyra för sitt rum, men sen har man delat kök, vardagsrum, och oftast badrum. Du kan lätt hitta sådana här boenden som singelperson – men är du villig att dela hus med folk du inte känner? Engelsmännen är vana vid det, men vi svenskar kanske skulle känna oss obekväma? Det bästa är att gå ihop med några vänner och dela ett hus med 2-4 rum tillsammans.

Visst finns det såklart fortfarande lägenheter som alternativ, men dessa ligger oftast mitt i city och kostar skjortan! Sen får man tänka på att man behöver betala council tax utöver sin vanliga hyra. Ju närmare city du bor, desto dyrare kommer din council tax vara. Denna delas mellan alla som bor i huset, så det billigaste alternativet är såklart att dela ett hus med några vänner precis utanför stan.

Det är verkligen en upplevelse att bo i ett annat land, och jag tycker lite att man ska ta seden dit man kommer. Alla borde prova på att bo tillsammans med andra människor som man inte känner så väl. Det är som att bo i ett kollektiv, och eftersom engelsmännen är vana vid det så kommer du känna som att du lever i en familj – de är sociala och trevliga och man kan äta middag tillsammans… om man vill! De förstår även att alla vill ha egentid, och ifrågasätter inte varför du stänger in dig i sovrummet en hel dag. Det är en bra balans!

gata i england

Här hittar du enklast boende i Storbritannien:

Rightmove
Den mest välkända fastighetsmäklar-sajten i England där du kan hitta hus och lägenheter att antingen hyra eller köpa. Sajten är enkel att använda, och du kan filtrera sökresultaten beroende på i vilket område du vill bo, om du vill bo i hus eller lägenhet, och vad du är villig att betala.

OpenRent
OpenRent är mer flexibel än Rightmove eftersom det bara är boende som hyrs av privata hyresvärdar. Perfekt om du letar efter korttidsboende (oftast måste man annars skriva kontrakt på ett år i taget), eller om du inte har hittat jobb än. Har du inte jobb så kn det vara svårt att hitta en hyresvärd som går med på att du skriver kontrakt, men en privat hyresvärd går oftast med på det om du kan betala ett visst antal månaders hyra i förskott.

Gumtree
Englands motsvarighet till Blocket. Här kan du hitta boende att hyra i andrahand, korttidsboende, eller till och med alternativet som inneboende.

Airbnb
Detta är egentligen semesterboende. Airbnb fungerar som så att privatfolk hyr ut sina lägenheter eller hus till turister. Man kan hyra boende för bara några dagar, men många erbjuder även att hyra ut sitt ställe en månad i taget – perfekt om du bara har åkt över till England för att provapå om du vill stanna här eller inte, eller medan du letar jobb och mer permanent boende.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.