Hemmablind – Kalmars skönhet

Det är först när man inte längre bor i sin hemstad som man inser hur vacker den är. Jag visste väl alltid att Kalmar var en fin stad, men när man inte ser den mer än två gånger om året så förstår jag nu att den är en av de vackraste städer jag sett. På riktigt! Jag inser att jag varit bortskämd som vuxit upp i en sådan pärla till småstad, men många stirrar sig hemmablinda.

Kalmar skylt

Jag brukar säga samma sak till hemmablinda Kalmarbor som min gamla kulturhistorielärare sa till klassen på gymnasiet –”Lyft blicken och titta uppåt!” Kalmar må vara uppbyggt på kullerstensgator som gör det svårt att titta på annat än sina fötter, eller möjligtvis butikernas skyltfönster, men lyfter man blicken så ser man alla de gamla fina byggnaderna. Många är flera hundra år gamla! Alternativt kan man ta trappstegen upp till stadsmuren där man har fin utsikt över vår färgglada stad.

Kalmar slott

Min favoritplats i Kalmar är utan tvekan vårt ståtliga slott från medeltiden, och jag ser alltid till att ta en promenad runt slottsmuren varje gång jag är hemma på besök. Det är en slags frihetskänsla att bara strosa runt där med vinden i håret och känna havsdoften.

Det här med att vara van vid att konstant se vattnet är också en stor kontrast när man flyttar någon annan stans, mitt i landet. Mina år i Borås var en annan sak, men Leeds, mitt i England, är raka motsatsen. Jag brukar skoja med folk om att jag har abstinens på sjögräslukt, och då brukar de rynka på näsan och tycka att jag är konstig. Men har man vuxit upp vid kusten så förstår man.

Det finns väl en anledning till att Kalmar blev utsedd till årets sommarstad förra året, och det tycker jag att vi ska vara väldigt stolta över. Och för er blinda Kalmarbor (eller andra som är nyfikna) så kommer här ett litet bildspel på vår stads skönhet. Titta och förundras!

Kalmar cellgraven
Kalmar skylt
Kalmar slott
Kalmar sund
Kalmar klapphuset och varvsholmen
Kalmar Stagnelius
Kalmar domkyrna
Kalmar gamla stan
Kalmar park
Kalmar gamla vattentornet
Kalmar slottspark

En reaktion till “Hemmablind – Kalmars skönhet

  • 8 maj, 2016 kl. 17:20
    Permalink

    Det ser ut som en väldigt mysig stad! Har aldrig varit där men får se till att besöka någon gång.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.