Älgsafari i det svenska Glasriket

Sverige må vara känt för sina älgar, och till höger och vänster ser vi alla dessa varningsskyltar längst vägarna (som tyskarna av någon anledning är besatta av och tenderar att stjäla med sig hem), men har man vuxit upp i södra Sverige så har man nog inte sett särskilt mycket utav skogens konung – i alla fall inte i det vilda.

Under min senaste visit hem till Sverige hade jag med mig finbesök från England, och för att visa det ”riktiga” Sverige bestämde vi oss då för att göra något knasigt och ”typiskt svenskt”, och hittade då en lokal Älgsafari utanför Småländska Nybro.

svensk älg

I Småländska skogarna finns i och för sig väldigt mycket vilda älgar, men bor man inte på landet så är chansen att se dem väldigt liten. Älgsafarin vi hittade låg precis utanför Nybro, och fungerade som ett inhägnat naturreservat. Eftersom älgarna var vana vid denna arrangerade safari så var de i princip tama, och när vi kom åkandes på ett flak efter en traktor så kom ett par av dem ända fram till oss när de förstod att vi hade något gott att bjuda på – nämligen saftigt björkris.

Jag som skulle vara den vana svensken i mitt engelska sällskap var helt faschinerad – enda gången jag sett älgar innan har varit upphängda uppochner i min morbrors jaktbod, eller på djurparker. Aldrig någonsin har jag haft chansen att faktiskt klappa en älg, och det är det nog egentligen inte många som har gjort.

älgkalvar

Engelsmännen tycker att det är helt absurt att vi faktiskt äter dessa hornhuvade varelser, men sen är det ju inte ett djur som finns naturligt på deras lilla överbefolkade ö, så det kan man ju förstå.

Efter safarin, som varade i ungefär 40 minuter, kunde man välja att shoppa loss i den söta lilla älgstugan. Det var inte billigt krafs som man hittar i souvernirbutiker på flygplatser, utan det var riktigt fina prylar med ett mer stilrent älgtema. Man kunde även välja att stanna på typisk svensk fika med kanelbullar, eller korvgrillning där älgkorv såklart stod på menyn!

swedish moose safari

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.