3 oförglömliga sevärdigheter i Libanon

Libanon är inte ett resmål jag någonsin trodde att jag skulle besöka, men tack vare en kryssning så fick jag chansen att spendera en dag i detta land. En dag räckte gott och väl eftersom man kan tycka att det är lite läskigt att befinna sig i ett land där det går runt tungt beväpnade soldater överallt och husen fortfarande har kulhål i sig sedan kriget som tog slut 1990, men jag är så tacksam att jag fick chansen! Vi var där i Oktober, och det var alldeles lagom varmt; runt 28 grader, fast inte alls stekande.

Så vad finns det att se i Libanon? Vi var väldigt effektiva dessa 12 timmar vi var där, och besökte 3 olika sevärdigheter som jag aldrig kommer glömma.

Byblos Libanon

Vårt första stopp var Byblos, som ligger knappt 4 mil norr om Beirut längst kusten. Byblos är en av världens äldsta och sedan urminnes tider bebodda städer, och tros ha funnits i 8000 år. Historiskt så var staden en viktig handelshamn, och det var mestadels papyrus från Egypten man sålde till Europa. Numera är staden uppdelad i två delar; historisksa Byblos, och nya Byblos. Det var såklart den historiska delen vi var intresserade av, och det var så vackert att gå runt på de kullerstensbeladga gatorna. Mycket av staden ligger i ruiner, men det mesta av korsfararborgen står kvar, och även amfiteatern, och hamnen.

Jeita grottorna

Nästa stopp på vårt lilla äventyr i Libanon var Jeita grottorna, som är ett sant underverk av naturen. Grottorna, som är magnifika droppstensgrottor, är uppdelade i två delar – en udre och en övre – och nominderades en gång till att vara med på listan över de 7 världsundren.
Att gå igenom dessa grottor är en helt magisk upplevelse. Man kan bara inte förstå hur naturen kan skapa något så häftigt! Jeita grottorna har även världens längsta uppmätta stalaktit. Den är 27 fot lång (ca 8.2 meter), och har tagit flera miljoner år att forma. Den undre grottan nås med båt, och det är så vackert att det nästan gör ont. Grottan och vattnet är upplyst med effektfulla lampor som framhäver de ståtliga formationerna.

Beirut

Vårt tredje och sista stopp var Beiruts stadskärna, som byggts upp på nytt sedan kriget. Beirut brukade kallas Lilla Paris på grund av att staden hade ett väldigt franskt inflytande, och den nya staden ritades av en fransk arkitekt. Jag blev faktiskt riktigt överraskad när vi kom in i centum – allt såg väldigt exklusivt ut, och det såldes bara märkesvaror i de flådiga butikerna. En väldig kontrast mot förorterna vi precis kört igeom på vägen dit!

Beirut moské

4 reaktioner till “3 oförglömliga sevärdigheter i Libanon

 • 4 maj, 2016 kl. 18:53
  Permalink

  Men så spännande! Och vilka fina bilder! Nu vill jag absolut åka till Libanon 🙂 Dessutom är ju libanesisk mat fantastiskt! 🙂

  Svar
 • 8 maj, 2016 kl. 17:16
  Permalink

  Vilka fantastiska sevärdheter! Men ja, vad obehagligt att se kulhål från kriget och soldater överallt!

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.