12 timmar i Venedig

Venedig är ett härligt virrvarr av kanaler, stenlagda gator, och broar. Men låt mig få göra ett par saker klart för er först av allt;

  1. Nej, staden stinker inte av avloppsvatten, trots att du säkert hört detta på ryktesvägen.
  2. Det handlar inte bara om gondoler, utan du kan lätt ta dig fram på fot.

Fast när det gäller min andra punkt så kan det vara ganska frustrerande när man går på en gata som visar sig vara en återvändsgränd, och bron som du trodde var där i slutet var bara en brygga. Men samtidigt är det ju det som är charmen med Venedig; alla smala gator, kanalerna, de hundratals broarna… att gå vilse är en del av upplevelsen! Så stoppa undan kartan och strosa runt i ditt eget tempo. Du kommer garanterat passera några helt fantastiska sevärdigheter under din promenad.

Om du är rädd att du ska missa Piazza San Marco (Markusplatsen) så kan du sluta oroa dig! Det är nämligen det enda stället i hela Venedig som är ordentligt skyltat från vart du än befinner dig i staden. Se bara till att du är på rätt sida Canal Grande så är det enkelt att hitta dit.

När du väl tagit dig fram till Piazza San Marco, med den ståtliga basilikan i italiensk gotisk arkitektur med mosaik av guld, så har du även hittat vägen till den fina delen av Venedig. Det är här alla designerbutiker håller hus, såsom italienska Prada och Fendi, men även utsökt fina franska märken som Louis Vuitton och Chanel.

Även om dessa designermärken är världskända och extremt fina så kan du ju faktiskt lägga vantarna på dessa äverallt i världen. Butikerna är vackra och värda en visit, men om du bara har en dag i Venedig så rekommenderar jag att besöka alla små självständiga butiker med handgjorda produkter. Återigen är detta inget du kan använda en karta till, utan strosa helt enkelt runt och njut av de pittoreska gatorna och utsikterna – du kommer garanterat stöta på flera stycken av dessa små söta butiker.

Venedig är en liten stad, och det handlar inte om specifika turistattraktioner, utan helt enkelt om atmosfären i sig. Se till att hitta ett mysigt café längs en av kanalerna och njut av kvalitetskaffe samtidigt som du bara sitter och tittar och njuter. Strosa omkring och lyssna på det vackra språket, våga gå vilse, ta en massa foton (både med kameran och mentalt), och lev dig in i stadens personlighet. Venedig har i princip sett likadant ut i en herrans massa år, och kommer säkerligen fortsätta göra så länge den finns. Det är som att resa till en stad där tiden står still, så stressa inte, utan ta den tid det tar – precis som italienarna gör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.